КАК ПРОЦЕДИРАМЕ

Как процедираме

За да бъде съхранен механизмът на Вашия часовник, както и външният му вид, той се нуждае от периодична, експертна профилактика и поддръжка в нашия сервиз.

ПРИЕМАНЕ - Всеки часовник постъпил в нашия сервиз се диагностицира и анализира от нашия-часовникар.

АНАЛИЗ - Извършват се серия от тестове, които са различни, в зависимост от механизма на часовника, с цел максимално точно определяне на работата, която ще бъде извършена по часовника и съответно цената на ремонта.

РЕМОНТ - След констатирането на проблема на часовника и уведомяването на клиента за цената на ремонта, нашите експерт-часовникари, извършват всички необходими процедури, включително и подмяна на всички износени и дефектни части. В сервизния ни център ще бъдат извършени всички необходими процедури, почистване, смазване, включително и подмяна на всички износени или дефектни части.

ТЕСТВАНЕ - след извършване на ремонта на Вашия часовник, той се тества в рамките от 24 часа до 168 часа, в зависимост от неговия механизъм.

НОВА ГАРАНЦИЯ - След всеки ремонт се издава нова гаранционна карта  със срок от 3 до 12 месеца, в зависимост от извършения ремонт по механизма на часовника.